Kinderstoelen

In welk autostoeltje vervoer ik mijn kind?

Met de kinderen op stap? Problemen onderweg met de kids komen nogal eens voor en kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen. Het is daarom belangrijk om uw kinderen door middel van een passend autostoeltje veilig, comfortabel en met plezier te vervoeren van A naar B, zodat u met een gerust hart kunt autorijden. Uw kinderen dienen tot ze de lengte van 1.35 meter bereikt hebben vervoerd te worden in goedgekeurde zitjes. Welk autostoeltje uw kind nodig heeft hangt af van lichaamslengte en gewicht.

ECE-R44

Autostoeltjes met een goedkeuringsnorm van ECE-R44 zijn ingedeeld in vijf groepen. Elke groep heeft een minimaal en maximaal gewicht, maar soms speelt lengte ook een rol. Op basis hiervan kiest u het passende stoeltje uit voor uw kind. De verschillende groepen autostoeltjes zijn 0, 0+, I, II en III. Het kan zijn dat autostoelen goedkeuring hebben voor meerdere groepen. Het is  dan ook belangrijk om goed naar het gewicht en de lengte van uw kind te kijken voor u een zitje uitkiest.

Groep 0 en 0+ (van 0 tot 13 kg)

Autostoeltjes uit groep 0 komen bijna niet meer voor. De reiswiegjes die nog op de markt zijn zijn voor pasgeborenen die liggend vervoerd moeten worden. Zitjes uit groep 0+ zijn voor pasgeboren baby's. Ze worden hierin achterwaarts vervoerd. Deze zitjes zijn geschikt voor baby's tot 13 kilogram of wanneer uw kind met de oortjes boven de bovenkant van het stoeltje uitkomt.

Groep 1 (van 9 tot 18 kg)

Als uw kind iets groter is kan het vervoerd worden in een autostoeltje uit groep I. Deze stoeltjes worden in de rijrichting gemonteerd met de autogordel, maar sommige worden tegen de rijrichting in gemonteerd. Het stoeltje dient stevig vast te zitten.  Dit autostoeltje kunt u gebruiken tot uw kind het gewicht van 18 kilogram heeft bereikt.

Groep II (van 15 tot 25 kg) en Groep III (van 22 tot 36 kg)

Als uw kind 15 kilogram of drie jaar is kan het een groep 2/3 autostoel gebruiken. De laatste stap is de stoelverhoger. Deze wordt vastgemaakt met de driepuntsgordel. Het is belangrijk om een stoelverhoger met rugleuning aan te schaffen, zodat uw kind optimaal beschermd wordt. Uw kind kan de stoelverhoger gebruiken tot hij of zij de lengte van 1.35 meter heeft.

i-Size

Veel nieuwe autostoeltjes hebben een i-Size goedkeuring (ECE-R129). Deze stoeltjes zijn ingedeeld naar lichaamslengte. De stoeltjes zijn niet ingedeeld in groepen, maar de fabrikant mag zelfs de minimale en maximale lengte voor het stoeltje kiezen.  Het lengtebereik is zichtbaar op het stoeltje zelf. De i-Sizezitjes zijn voor kinderen tot 15 maanden. Zij worden hierin tegen de rijrichting in vervoerd.